top of page

And into the forest I go, to lose my mind and find my soul (John Muir)

Ik verblijf heel regelmatig in een Forest Cube, om even het verstand te verliezen (lees: alles los te laten), even niet bereikbaar te zijn, te genieten van de rust en stilte en inspiratie op te doen.

Vandaag nemen we (ikzelf en mijn trouwe wandelmaatje Nanou) jullie graag mee op twee mooie en perfect uitgepijlde wandelingen. Ja, we doen er 2: Nanou is een border collie, het mag ietsje meer zijn.RAVeL Ligne 523

De eerste wandeling vertrekt in het vakantiepark Village de Vacances d’Oignies, we volgen de pijlen met blauwe rechthoek. Aan de parking onderaan het park lopen we naar beneden en gaan rechts richting RAVeL Ligne 523.Ik neem deze wandeling om dit stuk RAVeL (Réseau Autonomes des Voies Lentes) even in ‘the picture’ te zetten. Het is een oude tramroute, omgevormd tot wandel- en fietspad. Ideaal voor wandelaars die willen genieten van de prachtige natuur maar de schoenen droog willen houden. Enorm geliefd ook bij fietsers : via https://ravel.wallonie.be stippel je de mooiste fietsroutes uit.


Maar…wij waren aan het wandelen, op de route aangeduid met blauwe rechthoek. Die loopt eerst een heel eind langs deze RAVeL maar dan verlaten we het verharde pad om steil omhoog het bos in te duiken. We blijven in de bossen en na zo’n 5 prachtige kilometers met enkel stilte, rust en natuur komen we opnieuw aan in het vakantiepark.


Wegwijzers volgen

De bewegwijzerde wandelingen zijn voor iedere wandelaar haalbaar. Heel mooi aangeduid, goed begaanbare bospaden, geen extreme afgronden. Aan de kerk staat een mooi infobord met daarop alle uitgepijlde wandelingen. Doe je toch liever wat avontuurlijker? Er lopen honderden bospaadjes kriskras door de bossen.Liever een serieuze klim? Le Trou du Diable, La Roche au Faucons, La Calestienne zijn meer uitdagend. Ik neem jullie daar zeker nog eens mee, liever op een iets minder druilerige dag met minder kans op modderige uitschuivers.

Les ardoisiers

Na de wandeling met de blauwe rechthoek lopen we richting Oignies-en-Thiérarche. Aan de kerk start de wandeling aangeduid met groen kruis. Neem nog even een paar heerlijke koffiekoeken mee voor onderweg, bij bakkerij Dé-Lys. De wandeling gaat even door het dorp en langs de huizen; vergeet niet om even halt te houden bij het monument voor de leisteenkappers en verdiep je heel even in het leven van ‘les ardoisiers’ (de leisteenbewerkers).


Centre géographique de l'Europe

Daarna duiken we alweer de bossen in om te genieten van rust en stilte en komen aan het monument ‘le Centre géographique de l'Europe des 15’: een mooie ‘glazen kathedraal’ die op het geografisch middelpunt van de Europese unie in 1995 aanduidt. Wij hebben helaas een grijs weekend uitgekozen voor ons bezoek maar bij zonnig weer is het -letterlijk- een schitterend bouwwerkje. Daarna moeten we even langs de grote weg om alweer te genieten van zalige, rustige kilometers door de prachtige natuur.Terrasje na 20km

Via een passage langs het vlakbij gelegen dorp komen we terug aan in het vakantiepark. Met 20 kilometer in de benen genieten we van een welverdiend aperitiefje (ik) en kauwkluif (Nanou) op het terras van de Forest Cube ... terwijl we een wandeling voor morgen uitstippelen.


156 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page