top of page
Edwin V

Hoe zit dat nu met die gemarkeerde bomen?



We bevinden ons op het vakantiepark in Oignies-en-Thiérache, gelegen in een schitterend bosrijk stuk Ardennen in het zuiden van België, waar we genieten van een verblijf in een prachtige en luxueuze Forest Cube.


Bosbeheer

Tijdens de wandelingen die we vanaf het park in het bos maken zien we vaak bomen die met verf of op een andere manier gemarkeerd zijn. Wat zouden die markeringen betekenen?

De bomen zijn door bosbeheerders gemarkeerd met kleuren en symbolen om specifieke informatie over hun lot en beheer weer te geven, of informatie voor exploitanten.

We mogen deze markeringen niet verwarren met wandelroute aanduiding. We kennen natuurlijk als voorbeeld de rood witte streepjes van de GR-paden (Grande Randonnées of langeafstandswandelpaden). Deze route markeringen zijn vaak klein maar duidelijk zichtbaar in de richting van de te volgen route. Andere wandel- of fietsroutes worden aangeduid met bordjes in vormen als rechthoek, driehoek, cirkel of ruit en vaak in primaire kleuren of combinaties daarvan.



Betekenis van gekleurde markeringen

De meest geziene markeringen zijn tekens die in gebruik zijn om de exploitatie in goede banen te leiden: verticale strepen op de vaste ruimingspistes, dubbele lijnen als randmarkering en enkele letters.


Geschalmde bomen worden geveld bij de bosexploitatie. Een schalm wordt aangebracht door van de boom een stuk schors weg te slaan met een schalmbijl.


Markeren met de bijl (schalmen) wordt steeds vaker vervangen door boommarkeer verf. Bomen worden nu meestal door bosbeheer gemarkeerd met behulp van een spuitbus met markeerverf (op waterbasis).


Geschalmde bomen (of gemerkt met een/twee schuine verfstrepen) zijn bomen die geveld moeten worden als onderdeel van het bosbeheer. Meestal wordt oranje of rode markeerverf gebruikt voor te kappen bomen. Dit kan zijn omdat ze ziek zijn, te dicht bij andere bomen groeien of om andere redenen. Door deze bomen te verwijderen, ontstaat er meer ruimte voor andere bomen om te floreren.


Waar een stuk productiebos wordt geruimd zijn ruimingspistes uitgezet. Om de uitvoerders te begeleiden, worden vaste ruimingspistes gemarkeerd met strepen oranje verf. Deze strepen geven aan waar bosbouw machines mogen komen en bomen gekapt mogen worden. De strepen worden consequent en goed zichtbaar aangebracht zodat er geen verwarring ontstaat. Deze markering kom je veel tegen in het bos. Deze bomen blijven uiteraard staan terwijl geruimde bomen natuurlijk vaak al weg zijn.


Dan bestaan er nog bijzondere markeringen voor bijzondere bomen: 


Toekomstbomen

Toekomstbomen zijn bomen die voor de toekomst behouden moeten blijven. De markering van een toekomstboom gebeurt bij afspraak met blauw: 3 of 4 verfstippen, of een verfband rondom de stam. Hiermee wordt aangegeven dat de boom belangrijk is voor het beheer en dat die vooral niet mag beschadigd worden. Ze worden dus niet gekapt en krijgen de kans om te groeien en bij te dragen aan het bosecosysteem.


Habitatbomen

Habitatbomen zijn bomen die specifieke dieren of planten ondersteunen, ze worden meestal met een gegolfde lijn rond de stam gemarkeerd om hun ecologisch belang binnen het bosbeheer in het terrein zichtbaar te maken. Soms worden ook metaalplaatjes of een hoofdletter 'H' gebruikt. Normaal wordt witte of blauwe verf gebruikt om habitatbomen te markeren. Het gebruik van verschillende kleuren is geen probleem omdat de gegolfde lijn niet met andere markeringen te verwarren is.

Habitatbomen kunnen ook met de markering van een toekomstboom voorzien worden, in de zin dat het een belangrijke toekomstboom met een ecologische functie is. De duurzame markering van habitatbomen zorgt ervoor dat ze tijdens de bosbeheer niet over het hoofd worden gezien en dat ze tijdens de bosexploitatie niet per ongeluk beschadigd of gekapt worden.


Kortom, de markering en kleurcodes helpen bosbeheerders en exploitanten om het bos op een georganiseerde en duurzame manier te beheren. Zo blijft het bos gezond en kunnen we blijven genieten van de prachtige natuur in de Ardennen!


100 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page